Hållbarhet

Inget beaktande av investeringsbesluts negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer

RPM beaktar på bolagsnivå inte investeringsbeslutens negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer i enlighet med kraven i den s.k. disclosure förordningen (Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/2088 av den 27 november 2019 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn). Skälet till detta är att RPMs fonder är investerade i CTA-förvaltare som handlar med terminskontrakt på marknader världen över. Handeln är systematisk och sker inom sektorer som exempelvis valutor, aktieindex, råvaror och räntor. Då denna typ av investeringar är via derivat, och inte direkta investeringar med juridiskt ägande med rösträtt, utförs ingen screening baserat på ESG-faktorer, vilket är vanligt för tillgångsslag som aktier och kredit. Möjligheten är därför begränsad vad gäller att arbeta med ESG-faktorer (Environment, Social and Governance) på det traditionella sättet, genom tex. bolagsstyrning. Istället har RPM utformat sin hållbarhetspolicy utifrån de hållbarhetsaspekter där terminsmarknaderna faktiskt kan påverka. Det gäller då framför allt marknadsstabilitet, prispåverkan och i viss mån miljö- och samhällsfaktorer.

För RPM är det dock viktigt att ta ansvar för våra investeringar. Det gör vi genom att verka för hållbara och stabila finansmarknader. Vi har också antagit en hållbarhetspolicy för att säkerställa att RPM arbetar aktivt med att upprätthålla och integrera ett hållbarhetsperspektiv i förvaltningen.

Stabila finansmarknader är av stor vikt för att skapa finansiellt hållbara samhällen, på både lokal och global nivå. Genom att RPM enbart godkänner handel med terminskontrakt med god omsättning och likviditet inverkar inte fonderna på prisbildningen på de olika marknaderna. RPM kontrollerar regelbundet våra förvaltares andelar är små i förhållande till handlade dagliga volymer i respektive marknad. Samtidigt bidrar våra förvaltare, som enskilda och aktiva aktörer, till att omsättningen och likviditeten upprätthålls.

Vi påverkar genom att styra vilka kontrakt våra förvaltare får handla. RPM tillåter inte handel med tillgångsslag med uppenbar negativ miljö- och samhällspåverkan. Innan RPM tillåter handel med ett nytt kontrakt i våra fonder görs en utvärdering om eventuella negativa effekter ur ett hållbarhetsperspektiv. RPM har tidigare valt bort handel med terminer i kol och uran. Vi arbetar också aktivt med att screena de kontrakt som våra förvaltare handlar med för att säkerställa att inga investeringar finns i tillgångar som RPM valt bort.

Mot bakgrund av framväxten av aktieindex-terminer som införlivar ESG-faktorer i deras konstruktion övervakar RPM denna utveckling och uppmuntrar till inkludering i våra portföljer.

RPM är medlemmar i SweSIF (www.swesif.org) och anslutna till Hållbarhetsprofilen.